De Deventer Boekenmarkt ruim 6 kilometer lang


Op zondag 5 augustus 2012 vindt in de Boekenstad en Hanzestad Deventer de 24e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn 878 kramen gevuld met vele duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder¬land. De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers.

De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 125.000 personen. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt ken¬merkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwali-teit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie.
De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle. Nu staan er jaarlijks 878 boekenkramen opgesteld. Deventer was aan het eind van de 15e eeuw één van de belangrijkste drukkerscen¬tra van Nederland. De stad is nog steeds een belangrijk grafisch centrum, met vele drukke-rijen, uitgeverij¬en, bibliotheken, boekhan¬dels, antiquari¬aten en de grote Boekenmarkt.

Om de bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod is in juni het Deventer Boekenmarkt¬boekje 2012 verschenen met daarin een overzicht van alle deelne¬mers, plattegronden en specialisaties. Het handzame boekje is voor ? 2,- verkrijgbaar bij o.a. de VVV Deventer, Brink 56 (De Waag) en bij de informatiekramen op de Boekenmarkt. Het Boekenmarktboekje is ook online te bestellen in de webwinkel van de VVV Deventer.

Tevens is er tijdens de Deventer Boekenmarkt een uitgebreid programma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Daarnaast is het 5 augustus Koopzondag in de binnenstad. 
De avond voorafgaand aan de Boekenmarkt, op zaterdag 4 augustus, vindt vanaf 16.00 uur het poëziefestival Het Tuinfeest plaats. Dertig landelijk bekende dichters dragen voor uit eigen werk in het intieme decor van enkele middeleeuwse kloostertuinen rondom Theater Bouwkunde. (info en kaartverkoop: www.theaterbouwkunde.nl).

Ook tijdens de Boekenmarkt is er extra aandacht voor poëzie. Verbaasde bezoekers worden onverwachts aangeschoten met prachtige gedichten door de Poëzieguerrilla van Theater van de Verloren Tijd. De zandschrijver Skryf van kunstenaar Gijs van Bon rijdt zichzelf voort over de Boekenmarkt, een lint aan poëtische teksten van zand achterlatend.

Verspreid over de Boekenmarkt vinden diverse muzikale optredens plaats. Op het IJsselterras verzorgt het kleinste mobiele radiostation Radio Barkas vintage achtergrondmuziek. In de Bergkerk is om 11.15 uur een speciaal Boekenmarktconcert met Axel Wenstedt op het orgel, Jos Konig op barokviool en brengt Julius Dreyfsandt een voordracht. Het IJsselensemble uit Deventer speelt op gezette tijden klassieke stukken én vrolijke bewerkingen van musicalmuziek op het Grote Kerkhof, onder de Lebuïnustoren. In de Muziekkoepel in het Worpplantsoen (overzijde IJssel) brengen Ernst van der Sloot en Boudewijn Betzema van 14.00-16.00 uur liedjes, gedichten, korte verhalen én improvisaties op gitaar en melodica. Stadsbeiaardier Roel Smit speelt van 14.30-15.30 uur op het carillon van de Grote of Lebuïnuskerk en de Tsjechische organist Frantisec Vanisek brengt een orgelconcert in de Grote of Lebuïnuskerk van 13.30-14.00 en 15.30-16.00 uur. Tot slot vindt aansluitend aan de Boekenmarkt (vanaf 18.00 uur) op het Verlaagde Wellepad een akoestisch concert plaats.

In de Grote of Lebuïnuskerk aan het Grote Kerkhof is van 12.00-16.00 uur de manifestatie ?Boek der Boeken? door het Nederlands Bijbelgenootschap en PKN. De Bijbel staat centraal, met o.a. de Bijbeltapes en ?De Grote Deventer Bijbelquiz? en om 10.00 uur een kerkelijke viering o.l.v. ds. Ingrid de Zwart. Burgemeester Andries Heidema zal de ?preek van de leek? verzorgen.

Bij de Centrale Bibliotheek (Brink 70) wordt voor een klein bedrag op volle boekentassen gepast. Ook wordt er voorgelezen uit de mooiste kinderboeken. Het Mobiel Grafisch Museum geeft tijdens de Boekenmarkt op de Welle demonstraties van drukken volgens de boekdrukkunst.

In de Bergkerk (Bergkerkplein 1) is een fototentoonstelling van Overijssels festival ?Deventer Op Stelten?, met foto?s gemaakt tijdens de afgelopen vier edities van het festival. Op 5 augustus open van 11.00-17.00 uur, toegang gratis. In galerie De Kunsten (Gibsonstraat 19) zijn de bijzondere boekobjecten van de Deventer kunstenaar Be. J. Birza te zien. Op 5 augustus open van 11.00-17.00 uur, toegang gratis.
Daarnaast zijn in het Kunstenlab (Laboratoriumplein 1) twee exposities te zien. In de grote zaal gaat Patrick Mangnus met de expositie ?De Stad ? De Rivier? | RE-:) CREATIEPLAATS.:)) in op de relatie tussen stad en rivier, als aansluiting op het beeldend kunstproject ?Hoog Water!? tijdens festival ?Deventer Op Stelten?. In de kleine zaal is de expositie ?Atlas van de Belevingswereld? met denkbeeldige cartografie van grafisch ontwerper Jean Klare te zien. Op 5 augustus open van 13.00-17.00 uur, toegang gratis.

Dankzij de Bookexpress kunnen dit jaar zware boekentassen worden afgegeven bij één van de vier informatiestands op de Boekenmarkt. Fietskoerier Deventer brengt voor ? 2,- de boeken naar het NS-station, het parkeerterrein op de Worp of het parkeerterrein (bereikbaar via pendelbussen) nabij de A1. Hier staat een Boekentasbewaarbus waar de boeken weer kunnen worden opgehaald.

Hoe naar de Deventer Boekenmarkt?
Deventer is goed bereikbaar met de trein. Vanaf het station Deventer is het 3 minuten lopen naar de Boekenmarkt. Info: tel. 0900 9292 of www.ns.nl
Let op! Op 4 en 5 augustus is er geen treinverkeer mogelijk van en naar Zwolle. Houd daarom rekening met een extra reistijd van 30 minuten naar Deventer. De NS zet bussen in. Info: www.ns.nl/stationzwolle

Per auto: volg de parkeerroute rondom het centrum, o.a. naar de Centrumgarage (24 uur per dag, 7 dagen per week open). Komende vanaf de A1 is er vlak na de afslag Deventer een extra parkeerterrein met pendelbussen naar het centrum/Deventer Boekenmarkt (halte Pikeursbaan). De pendelbussen rijden van 7.30-18.00 uur.

De gratis, bewaakte fietsenstallingen aan Op de Keizer en het Lamme van Dieseplein zijn 5 augustus open van 8.30-18.00 uur. Het pontje vaart deze dag van 7.00-23.00 uur.

De Deventer Boekenmarkt is mogelijk dankzij de Provincie Overijssel en de Gemeente Deventer. Hoofdsponsor is Witteveen+Bos. Subsponsoren zijn tal van bedrijven uit Deventer en omgeving en de sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer